Friss topikok

Cikkgyűjtemény

Nincs megjeleníthető elem

Árammal halat kínozni, fogni menő?

2010.12.30. 20:35 A halvédő

Miért lehet 2010-ben elektromos halászgépet vásárolni az interneten vagy bárhol? A halászati törvény szerint e módszerrel való halászat tilos. Ez az eszköz nem válogat, minden halat felhoz, ha rosszul van beállítva eltöri azok gerincét. 

Elektromos halászgép működési elve:
 
”Az elektromos halászat elve az, hogy a vízbe merülő két elektróda között elektromos mező alakul ki. Egyenáram esetén a mezőbe kerülő hal a pozitív elektróda (anód) irányába úszik, majd ennek közelébe kerülve izmai elernyednek (galvanonarkózis), és így hálóval összeszedhető. Ez alapján könnyen megérthető, miért káros a halakra a váltóáram. Mivel ebben az esetben az áram polaritása folyamatosan változik, a hal minden alkalommal más elektróda felé fordulna. Mivel a polaritás-változások sebességét nem tudja követni, a két elektróda között keresztben megállva marad (kereszt oszcillotaxis), miközben tetanikus izomgörcs lép fel, ami belső sérüléseket is okozhat.” (Forrás: www.haki.hu)
 
Az 1997. évi halászatról és horgászatról szóló törvény így rendelkezik róla:
 
Tiltott eszközök és módok

23. § (1) Tilos a hal fogásához minden olyan fogási eszköz, illetve mód alkalmazása, amely a halállományt és élőhelyét károsíthatja.

(2) Tilos a hal fogásához különösena) váltóáramú elektromos eszköz alkalmazása,

24. § (1) Tilos egyenáramú eszközzel a hal fogása, a (2) bekezdésben foglalt eseteket kivéve.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom alól a halászati hatóság indokolt esetben - az a) és c) pont esetében a jogosult kérelmére, illetőleg hozzájárulásával -

a) keltetőházi szaporításhoz szükséges anyahalak begyűjtéséhez,
b) ártéren végzett ivadékmentéshez,
c) rendkívüli kár elhárítása miatt szükséges lehalászáshoz,
d) tudományos célt szolgáló vizsgálati anyag begyűjtéséhez felmentést adhat, eseti engedéllyel.

(3) Védett természeti területen - a rendkívüli kár megelőzéséhez szükséges állománymentés, továbbá tudományos kutatási célt szolgáló vizsgálati anyag begyűjtése kivételével - tilos az elektromos halászat. Az állománymentést, továbbá a tudományos célú gyűjtést természetvédelmi hatóság (a továbbiakban: felügyelőség) engedélyezi.

(4) Elektromos eszközzel kizárólag elektromos halászgépkezelő képesítéssel rendelkező személy halászhat.

(5) Elektromos halászatot kizárólag a halászati hatóságnál nyilvántartott minősítési-üzembe helyezési vizsgával rendelkező és évenkénti elektromos érintésvédelmi felülvizsgálaton átesett elektromos eszközzel lehet végezni.
Összegyűjtöttem néhány hirdetést, ezekből kiderül, hogy bárhol, az ország bármely pontján vásárolhatunk ilyen készüléket, valamint van itt egy – láthatóan – Tiszán készült videó felvételt, ami jól demonstrálja, hogy milyen hatékony kis szerkezet ez, és az is gyorsan kiderül, hogy a mai viszonyok között akár nappal is használható. Feltételezem, hogy a srácok nem tudományos céllal sistergetik a vizet, majd hordják el a halat. Mindenesetre a felvételből kiderül, hogy kifizetődő dolog ma áramot vezetni a vízbe. Kevés befektetés, nulla energia ráfordítás, minimális lebukási esély, de hatalmas kasza, és mint a videón is látható, hatalmas önbizalmat kölcsönöz kezelőjének, a halak urának. 
 
Természetesen az egyik megoldás abban rejlik, hogy szükséges volna hatékonyabban ellenőrizni a vizeket. 
 
A másik megoldás lehetne az, hogy az elektromos halászgép forgalmazását és tartását is engedély kötelessé kéne tenni, így legalább nem lehetne neten pofátlanul árusítani.
 
Vass Csaba
 
Lehessen elektromos halászgépet továbbra is engedély nélkül vásárolni?
Ne lehessen ilyet venni!
Lehessen ilyet venni!
Nem érdekel.
  
Free polls from Pollhost.com
 

 

21 komment

Címkék: halászat elektromos halászgép halvédő egyesület áramozás villanyozás

A bejegyzés trackback címe:

https://halvedo.blog.hu/api/trackback/id/tr312549146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.01.01. 10:51:08

Egyetértek! Pedig közismert a hatása a módszernek, lehet a nagyobb testű halakat elkábítja így könnyebbé teszi kifogásukat, de az ivadékokat kiírtja. Ezáltal jóval nagyobb a kára mint a haszna, értelmes halászember nem is használ ilyet.
Ezt engedéllyel se hagynám alkalmazni, viszont van más terület is ahol bárki a szakma mestere lehet, lásd építőipar. Kivitelező akár te is lehetsz holnaptól, függetlenül attól, h pék, fodrász, bölcsész, v nőgyógyász vagy éppenséggel. Így aztán nem csoda, h minden második kopasz, x5ös bűnöző-benő troll építési vállalkozó, 8 általánossal...

Lacka929 2011.01.01. 11:15:05

Egymást kínozni is tilos, mégis szabad házasodni...

T mint T 2011.01.01. 11:19:31

Szerintem feljelentést kéne tenni a hírdetők ellen. Inkább ezt kéne cenzúrázni, nem a kritizáló médiát...

Görög barátomnak fenti riposztra meg csak annyit, hogy igen, így van, de ez most itt nem érdem. Ha mindenre így legyintünk, akkor mondhatjuk, hogy atombombát sem szabad robbantani, dehát ha mások megteszik, Istenkém...

kollahrit 2011.01.01. 11:27:23

Nem értek egyet ezzel. Leírtam a Piroslap blog főszerkesztői blogjában a véleményem: piroslap.tumblr.com/

Reggie 2011.01.01. 14:00:15

En ezt nem ertem. A villanyhalaszat tilos mert az allatkinzas. De az rendben van hogy a fel fejet atszurod egy horoggal, esetleg meg a szemet is, mert az nem alatkinzas. Alszent hulyek vagyok mind.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.01.01. 14:10:15

Az nem allankinzas, hogy a szegeny halat egy elelembe szurt horoggal szajba szurjuk, addig rancigaljuk ameddig felholt nem lesz a faradtsagtol, majd kirantjuk a szamara mergezo levegore, valahogy, de nem fajdalom mentesen kivesszuk a szajabol a horgot es meg vagy 5-10 percig csodaljuk, fotozzuk es a vegen mikor mar a hal felorult a felelemtol esetleg nagy kegyelmesen visszadobjuk abba a kozegbe ahol eddig jol elvolt?

insideR 2011.01.01. 14:15:23

Csabikam, egyem meg a tokodet, de fasza gyerek vagy te. Milyen jo kis kedvcsinalo cikket dobtal itt ossze nekunk oktatofilmmel, linkkel, vasarlasi tippel. Megis mi a rak volt ezzel a celod? Vagy jattot kapsz a forgalmazotol?

F.Greg 2011.01.01. 14:46:53

megszúrni a száját és árammal eltörni a gerincét nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a játék, nem ugyanaz a sportág, baszd meg.

Spermahajder 2011.01.01. 14:54:46

Mocsok módszer, a halrablás tipikus eszköze, élőállat pusztítás, szemét munka. Mellesleg a sportvadászat sem a kultúrált sportok csúcsa, egyszerűen gyilkolása védtelen állatoknak. Mélységesen elítélendő dolognak tartom ezeket a dolgokat.

Reggie 2011.01.01. 15:06:02

@F.Greg: Persze, meg a teljesen lenyelt horgot a gyomravabol (es esetleg felig a gyomraval) kitepni, majd a kis meret miatt visszadobni, hogy szenvedjen jo hosszan a vizben, az oke. Ha akkora az aram, hogy eltorik a gerince, akkor mar el is kabul. Szerintem a horgaszengedely megszerzesenek feltetele az kene hogy legyen, hogy minden horgasznak a szajaba beleakasztanak egy meretaranyos horgot majd kitepik. Minden szezon kezdeten, csak hogy emlekezzen arra mit csinal.

Reggie 2011.01.01. 15:06:38

gyomravabol=gyomrabol

F.Greg 2011.01.01. 15:16:52

A horog gyomorból való kitépését az Országos Horgászrend is tiltja (mellesleg a szájból való kitépést is), pont a hal védelme miatt, tehát a példád nem a legjobb (ellenben a felvetésed teljesen jogos, aki a horog szakszerű kiszabadítása helyett kitépi a szájból, az faszkorbácsot érdemel).

Reggie 2011.01.01. 15:22:41

@F.Greg: Az a baj, hogy lemesz a partra es csak ezt latod. Szarnak bele. Foleg a reszeg horgaszok.

F.Greg 2011.01.01. 15:31:07

ebben - sajnos - igazad van, sokan tesznek rá és tépik a horgot, ami szintén kínzás.
főleg az idősebb korosztály, a fiatalok körében talán kezd elterjedni a halakkal való kíméletes bánásmód.
nyugat-európában ez már természetes, nálunk meg sokszor szinte hülyének nézik azt a horgászt, aki kíméletesen bánik a hallal (szakáll nélküli horgot használ, nem tépi, nem dobja le a porba, visszaereszti és nem hajítja stb.)

kisputyin 2011.01.01. 15:40:53

Szerintem ez a legkíméletesebb halfogás,mármint az egyenáramú halászat.Nem szakad bele a szájába a horog/vagy sokszor a torkába amitől legtöbbször kínlódva elpusztul/,nem szaggassa szét a száját,nem puffad fel a többmázsányi,mindenféle úri etetőanyagoktól,amellyel még a ivóvizeket-is szennyezi az ember.Csak azt sajnálom,hogy ezek a hirdetők nagyon drágán árulják a terméküket.Én csináltam magamnak kb 50 ezerből megvan az egész cucc,és sokkal hatékonyabb mint a sokak álltal árult Samus 725mp/ilyenem is van/.Külföldön versenyeket is rendeznek vele.Amúgy egy évben 3-4 szer használom és csakis magamnak fogyasztásra.Ez az én véleményem.

F.Greg 2011.01.01. 15:46:22

a saját, otthoni tavadon?

becsületesnepper · www.becsuletesnepper.hu 2011.01.01. 16:36:42

@kisputyin: Fizetsz valamilyen anyagi hozzájárulást, halászengedély, horgászengedély, stb. vagy csak elhozod a mások pénzéből telepített halat? Feltételezem az illegális halászeszközre nincs engedélyed, tehát nem is fizetsz a használatáért. Ezt lopásnak hívják, még ha csak saját fogyasztásra teszed, akkor is, mert a vízben lévő hal nem a tiéd.

kisputyin 2011.01.01. 17:02:45

Itt most a halak kínzásáról lenne szó nem? Amúgy holtágakból áradás után,szoktam néha használni úgy,hogy pl rengeteg halat vissza szoktam helyezni az eredeti folyóba és ez nem vicc! Amik vagy elpusztulnának vagy egyéb emberkék elvisznek mindent amit ki tudnak fogni.Egy pár darabot természetesen megtartok/szeretem a halat/.Ne értsetek félre én nem üzletszerűen űzöm hanem hobbiból.

T mint T 2011.01.01. 19:47:23

Egyetértek: a hagyományos horgászat is állatkínzás. Igen!
A kérdés itt a mérték.
Ez az árammal fogás nemkívánt fogást (by-catch) is eredményez, ráadásul méreten aluli példányokat is megöl.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.01.07. 12:07:11

Elképesztő a sötétség...Nem tudok hozzászólni, sem a cikkhez, sem a kommentekhez..

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.01.08. 12:49:10

Kedves debil, laikus, agytalan trollok!

1. A horgászat, ha értelmesen művelik, csak nagyon-nagyon ritkán okozhat maradandó károsodást annak az egy szem (nem az összes, a villanyozás környezetében tartózkodó) állatnak!! Érzed a különbséget?...
2. Ne gyere azzal, h de szerinted sokan nem értelmesek (és gyomorból tépik ki a horgot, stb.) mert sokan mennek szemben a forgalommal mégse tiltjuk ki az autókat az utakról! Most nem a szélsőséges, ritka esetekről beszélünk, hanem az általánosról!
3. Horog egy hal szájában és egy ember szájában kurvára nem ugyanaz a műfaj. Ezt kb. 8 általánossal összeszedett biológiai tudással be lehet látni.
4. A sporthorgászat mint véreskezű állatkínzás (a mai kíméletes halmatracok és sérülés utáni szájkrémek, stb. idején) egy emeletes faszság!
5. A húshorgászok sem állatkínzók, mert horoggal fogják a halat és nem engedik vissza őket. Ha így látod, holnaptól ne egyél meg semmit ami úgy készült, h előtte az állatot elfogták és leölték.
süti beállítások módosítása